Hög funktionalitet och bra ekonomi
När juryn efter nästan två timmars diskussion räknade samman poängen för de nominerade byggnaderna inom de åtta kriterierna, visade det sig att de nya stallarna på Vankiva Gård drog det längsta strået. Det som fällde avgörandet var helheten, placeringen i landskapet och den mycket goda ekonomin. Christoffer Johansson har lyckats forma en väldig väl fungerande produktionsenhet där både djur och personal mår bra. Vilket de fina produktionsresultaten visar.
Vankiva Gård
”Vi bygger för att det ska hålla länge och att det ska se snyggt ut. Gavlarna är lite av gårdens skyltfönster och därför var utformningen av dem viktig. Eftersom bygget var helt nytt och på en ny plats kunde alla lösningar med logistik och teknik optimeras”, berättade Christoffer Johansson. ”Jag är mycket nöjd med placeringen, den är idealisk och allt som rör mjölkproduktionen är samlat på ett ställe.”
Det nya brukningscentret på Vankiva Gård vann stipendiet med följande motivering:
”En samlad anläggning finstämt anpassad både till en ny plats samt djurs och människors behov, vars höga funktionalitet bekräftas av imponerande produktion och ekonomi.”
De två andra nominerade gårdarna Hviderup och Säfstaholm rangordnades inte men de fick båda uppskattning och många positiva omdömen.
Hviderup
På Hviderup har de lyckats placera en ny stor byggnad i en gammal och känslig gårdsmiljö och samtidigt fått rejält uppgraderade funktioner. Idén att helt enkelt bygga in de gamla spannmålssilorna i en helt ny byggnad för att slippa kostnader för rivning och utnyttja befintliga funktioner, är både djärvt och spännande. ”Vi var noga med att bevara helheten och miljön,” berättade Erik Olsson, inspektor på Hviderup. ”Vi valde samma färg, struktur och form på fönster som intilliggande ridhus och maskinhall. Samtidigt som kapaciteten i mottagning och torkning har fördubblats.”
Spannmålsanläggningen på Hviderup fick ett hedersomnämnande med motiveringen:
Kreativ, karaktärsstark och kompetent uppgradering av en central funktion på ett modernt lantbruk med tydliga kopplingar till omgivning och historia.”
Säfstaholm
Säfstaholm slutligen, vars ekonomibyggnader förstördes i en brand, har byggts upp på nytt med varsam hand och mycket stor omsorg. Det arbete som Magnus Carlsson och hans samarbetspartners har lagt ner för att återskapa husen på gården är imponerande. Det resulterade i att de nya byggnaderna fick en ny placering, vilket i sin tur gav förändrade och förbättrade flöden på gården. Spannmålstorken anslöts till det intilliggande samhällets fjärrvärmenät. De gamla, mycket vackra gråstenslängorna ligger kvar på sin ursprungliga plats och vi ser fram emot att framöver få veta vilken användning dessa byggnader får och vilka nya affärsmöjligheter det kan innebära.
Logen, stallet och spannmålsanläggningen på Säfstaholm fick sitt hedersomnämnande med motiveringen:
”Varsam återställning av en historiskt
laddad och estetiskt krävande herrgårdsmiljö med omsorg i materialval och detaljer samt en insiktsfull uppdelning av brukande och bevarande.”
Tjugo år av Byggnadsstipendiet
Nästa år, hösten 2025, ska vi fira att Byggnadsstipendiet har delats ut varje år i 20 år. Vi kommer att meddela ett datum i mycket god tid. Till dess, fundera på om det finns någon gård i din närhet som är värd att nominera.
Av Agneta Lilliehöök
Lantbrukets Affärers Byggnadsstipendium i samarbete med